Voeding U bevindt zich hier:

Kat

Voeding KatDe kat staat bekend om zijn kieskeurigheid. Soms hoeft hij maar even aan zijn eten te ruiken om het te laten staan. Het sterke reukvermogen, het geringe smaakvermogen en het specifieke spijsverteringskanaal van een vleeseter stellen verschillende eisen aan de voeding.

De voorkeur voor een bepaalde voeding hangt op de eerste plaats af van de geur. Maar ook de meest aantrekkelijke geur helpt niet als de basisingrediënten (vlees, granen, groenten) niet van goede kwaliteit zijn. Katten hebben namelijk een neus voor hoogwaardige eiwitten. Een voeding met deze eiwitten is aantrekkelijker voor de kat.

Een premiumvoeding (voeding van hoge kwaliteit) is niet alleen smakelijk maar ook beter voor de gezondheid van uw kat; het helpt problemen (zoals bijvoorbeeld blaasgruis) te voorkomen. De kat heeft een kleine hoeveelheid van de voeding nodig, omdat deze door de hoge kwaliteit van de ingrediënten beter wordt opgenomen. Door de hoge verteerbaarheid zal de ontlasting compacter zijn en minder ruiken.

Eetgewoontes

Katten zijn uiterst tevreden met een zekere monotonie (eentonigheid) in hun dieet. Het spijsverteringskanaal stelt zich in op een bepaalde voeding. Het voorzien van een kat van een dieet met veel afwisseling is dus niet nodig. Een kat eet, verdeeld over de dag en nacht, 7 tot 20 maaltijden per dag.

De plaats van de voerbak is bij katten erg belangrijk, maar dit wordt vanwege praktische redenen vaak genegeerd. De ruimtelijke ordening van de kat omvat drie delen: de ruimte voor rust en slaap, de kattenbak vaak gevuld met grit waar de behoeftes worden gedaan en tenslotte de plaats waar het dier water en voedsel opneemt. Wij moeten onthouden dat het noodzakelijk is dat alle drie de ruimtes gelijktijdig aanwezig en gebruikt kunnen worden. Een overlapping, zelfs al is die maar gedeeltelijk, van deze ruimtes kan de eetlust negatief beinvloeden. Er dient minimaal een afstand van 50 cm te zijn tussen deze drie ruimtes om de kat te vrijwaren van iedere onderdrukking met betrekking tot eten, rust en het doen van de behoefte.

Overgewicht

Voeding KatOvergewicht kan in verschillende opzichten schadelijk zijn voor een kat, denk b.v. aan suikerziekte, blaas- en gewrichtsproblemen (artrose). Het is daarom belangrijk om niet onbeperkt te voeren maar te kijken naar de conditie van de kat en een voeding te kiezen die aansluit bij de energiebehoeften van de kat. Een binnenhuis levende kat verbruikt bijvoorbeeld veel minder energie dan een kat die de hele dag buiten op pad is. Niet alleen beweegt een binnenshuis levende kat minder, maar hij heeft ook minder energie nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.

Indien een kat overgewicht heeft volstaat het niet om de kat op rantsoen te zetten en zo dus minder calorieën te geven. De kat kan dan gebrek krijgen aan bepaalde onmisbare voedingsstoffen. Een door de dierenarts voorgeschreven afslankdieet heeft een beperkt vetgehalte maar is rijk aan vezels en eiwitten. Eiwitten en vezels geven de kat een verzadigd gevoel en beperken de afbraak van het spierweefsel. Hierdoor zal de kat op een verantwoorde manier onder toezicht van de dierenarts gaan afslanken.

Blaasgruis

Volwassen katten zijn gevoelig voor struvietkristallen. Het verzuren en verdunnen van de urine helpt hun aanwezigheid voorkomen. Vandaar dat bepaalde volwassen voedingen vaak een verlaagde pH hebben.

Haarballen

Wanneer de kat zich poetst, slikt hij losse (stukjes) haren in. Als teveel haren in de maag of darmen komen kunnen zogenaamde haarballen ontstaan. Vaak worden deze haarballen door de kat uitgebraakt. Maar deze haarballen kunnen echter ook spijsverteringproblemen en zelfs obstructie (verstopping) veroorzaken.

Door bepaalde vezels aan de voeding toe te voegen zullen de haren die blijven hangen in het maagdarm kanaal voor het grootste gedeelte met de ontlasting worden afgevoerd. De haarballen zullen dan ook in aantal verminderen. Eventueel kan aanvullend een anti-haarbalpasta gebruikt worden.

Droogvoeding

Bij het gebruik van gespecialiseerde (super) premiumvoedingen is het niet verstandig en feitelijk ongewenst om supplementen (zoals vitaminen en andere toevoegingen) aan de voeding toe te voegen. Tegenwoordig wordt door bepaalde kattenspecialisten weer geadviseerd om ook een natte voeding naast de droge voeding te geven. Dit helpt nl. blaasproblemen voorkomen door de extra hoeveelheid vocht die de kat tot zich neemt.

De kat heeft een kleine hoeveelheid van de premiumvoeding nodig, omdat deze door de hoge kwaliteit van ingrediënten beter wordt opgenomen. Door de hoge verteerbaarheid zal de ontlasting compacter zijn en minder ruiken. De voedingen helpen de vrije radicalen te bestrijden, die verantwoordelijk zijn voor celveroudering en dragen bij aan een aangenaam en lang kattenleven.

Als uw kat overschakelt op een nieuwe voeding, adviseren wij gedurende enkele dagen de nieuwe voeding in toenemende hoeveelheid te mengen met de oude voeding. Uw kat kan dan rustig aan het voer wennen. Een abrupte overgang van voeding kan maag- of darmklachten veroorzaken.

Kitten

Voeding KatHet is niet aan te bevelen een kitten een voeding voor volwassen katten te geven. Deze voeding bevat meer zetmeel en is voor een kitten minder goed te verteren. Om blaasgruis bij volwassen katten te voorkomen wordt voeding vaak verzuurd. Indien deze volwassen voeding ook aan een kitten wordt gegeven, kan dit de ontwikkeling van zijn skelet tegen gaan. Indien uw kitten samenwoont met een blaasgruis dieet-eter vraag ons dan om advies.

De groei van een kitten

De groei is een erg belangrijke periode, waarin het evenwicht en de goede gezondheid van de toekomstige volwassen kat wordt bepaald. Pas na 12 maanden is een kitten volgroeid. Vanaf het moment dat een kitten op vaste voeding overstapt verloopt zijn groei in twee fasen. De twee groeifasen worden van elkaar gescheiden door het doorkomen van het definitieve gebit rond de leeftijd van vier maanden.

Zogende kittens van geboorte tot 2 maanden

Vanaf de geboorte tot een leeftijd van ca. 2 maanden heeft een kitten moedermelk nodig. Bij een te groot nest, onvoldoende moedermelk, infecties bij de moeder of wanneer een kitten bij de moeder wordt weggehaald is het bijvoeren van een kitten noodzakelijk. Koemelk is beslist GEEN geschikte voeding voor kittens vanwege een hoog lactosegehalte (melksuiker) die verteringsproblemen kan veroorzaken zoals diaree.

Rond de leeftijd van 1 maand moet een kitten omschakelen van moedermelk naar vaste voeding. Dit wordt het spenen genoemd. In deze periode is een kitten extra gevoelig voor spijsverteringsproblemen zoals slechte ontlasting of diaree. Daarom bestaat er een grote behoefte aan hoogwaardige voedingsstoffen voor een goede vertering.

Eerste groeifase van 2 tot 4 maanden

In de eerste groeifase van een kitten vindt een zeer snelle skeletontwikkeling en gewichtstoename plaats. Tijdens deze fase neemt het gewicht toe tot 5 á 7 keer het geboortegewicht in een periode van 8 weken. Een kitten heeft daarom een erg hoge energiebehoefte. Gemiddeld groeit een kitten 100 gram per week.

Tweede groeifase van 4 tot 12 maanden

In de tweede fase groeit een kitten in een steeds trager tempo. Het skelet kan in deze fase geleidelijk sterker worden en de spieren hebben de tijd om te ontwikkelen. Een kitten heeft in deze periode nog steeds een aanzienlijke energiebehoefte.

drs. C.J. van Oeveren-Pot
foto medewerker
Dierenarts
Vestiging:
Bloemendaal
naar ons team »
drs.Y.N. Charbon
foto medewerker
Dierenarts
Vestiging:
Bloemendaal
naar ons team »
drs. L.T. van Bergen
foto medewerker
Dierenarts
Vestiging:
Santpoort
naar ons team »
drs. C.E. Edens-Zwart
foto medewerker
Dierenarts
Vestiging:
Santpoort
naar ons team »
drs. A.M. Reijne
foto medewerker
Dierenarts
Vestiging:
Santpoort
naar ons team »
Lisette Bakker-Haasnoot
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Bloemendaal
naar ons team »
José Fibbe-Schoen
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Bloemendaal
naar ons team »
Tamara de Haan
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Bloemendaal
naar ons team »
Chantal Schwedler
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Bloemendaal
naar ons team »
Carola de Marie
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Santpoort
naar ons team »
Kim van der Aar
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Santpoort
naar ons team »
Mijke Meijer
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Santpoort
naar ons team »