Kat U bevindt zich hier:

Kat

Wanneer moet mijn kat gevaccineerd worden?

KatNormaal gesproken worden kittens gevaccineerd op een leeftijd van 9 en 12 weken tegen zowel katten- als niesziekte. Dit heeft te maken met de afname van de bescherming door de antistoffen die het kitten van zijn moeder heeft meegekregen en die ze via moedermelk binnenkrijgen. Zodoende is het belangrijk ze dus twee keer te enten met 3 weken tussentijd. Op 1-jarige leeftijd dient de vaccinatie tegen kattenziekte en niesziekte herhaald te worden. Daarna gaat het vaccinatieschema voor volwassen katten in, zie hieronder.

In sommige gevallen is het raadzaam om op 6 weken leeftijd al te beginnen met de eerste inenting. Dit is aan te raden bij kittens wiens moeder lange tijd niet zijn ingeënt voor de dracht. De kittens krijgen dan weinig antistoffen (bescherming) mee van de moederpoes en zijn dus al eerder vatbaar voor katten- en niesziekte. Bij kittens afkomstig uit een cattery wordt ook wel eens aangeraden om nogmaals te enten op 16 weken leeftijd omdat deze kittens vaak nog lang bij de moederpoes melk drinken.

Volwassen katten moeten jaarlijks gevaccineerd worden tegen niesziekte. De vaccinatie tegen kattenziekte wordt 1 keer per 3 jaar gegeven, omdat deze antistoffen 3 jaar lang in het bloed aanwezig blijven.

Als u bij ons klant bent, krijgt u automatisch een oproep thuisgestuurd wanneer uw kat gevaccineerd dient te worden. Als u twijfelt over de vaccinaties en de beschermingsstatus van uw kat, maak dan een afspraak met onze kliniek en neem het vaccinatieboekje en/of dierenpaspoort mee.

Wanneer moet mijn kat ontwormd worden?

kat_2Een kitten moet volgens Europese richtlijnen preventief ontwormd worden op de leeftijd van 3, 5, en 7 weken, en daarna elke maand tot de leeftijd van 6 maanden. Daaropvolgend is het advies net zoals bij volwassen katten om minimaal 4x per jaar te ontwormen. Wij doen het meestal voor u tijdens de vaccinatie en gezondheidscontrole. Vaak krijgt u tabletjes mee voor thuis, maar als uw kat moeilijk tabletten slikt hebben we ontwormingsdruppels voor op de nekhuid of een pasta om in te geven.

Als u een ontwormingsmiddel voor uw kat wilt hebben, belt u dan met onze kliniek. Het is belangrijk dat u hierbij het gewicht van uw kat weet.

Hoe bescherm ik mijn kat tegen vlooien en teken?

Alle katten kunnen vlooien krijgen. Als ze ze eenmaal hebben kan het een hardnekkig probleem zijn. Vooral katten die buiten komen lopen risico vlooien en teken op te lopen. Om vlooien (en teken) te voorkomen raden wij aan om maandelijks uw kat te behandelen met een spot-on (druppels in de nek). Er zijn ook andere middelen die bescherming bieden tegen vlooien als druppelen lastig is. Zo is er bijvoorbeeld een halfjaarlijks injectie die voorkomt dat de vlo eitjes kan leggen (een volwassen vlo kan nl. wel 100 eitjes per dag leggen!). Er is ook een maandelijkse (smakelijke) tablet tegen de vlooien. Tegenwoordig is er weer een goede vlooien (en teken-) band voor katten beschikbaar.

TEKENMIDDELEN/DRUPPELS BEDOELD VOOR HONDEN MOET U NOOIT OP UW KAT DRUPPELEN!
Vaak zit hier een stofje genaamd Permethrin is, dit is uiterst gevaarlijk voor katten en kan zelfs een dodelijk afloop hebben. Als teken een groot probleem zijn voor uw kat raden wij de Seresto teken en vlooienband voor katten aan. Dit is de enige veilige band op dit moment met een goede werking tegen zowel teken als vlooien.

Wanneer kan ik mijn kat laten castreren of steriliseren?

kat_3Katers kunnen vanaf de leeftijd van 6 maanden vruchtbaar zijn. Wij adviseren katers ook op deze leeftijd te castreren voordat ze in huis gaan sproeien. Gecastreerde katers hebben een territorium van zo’n 5 km, in plaats van 10 km bij ongecastreerde katers, waardoor het gevaar op b.v. (auto-) ongelukken kleiner wordt. Daarnaast zorgt de verminderde seksuele drift en vechtlust voor een kleiner risico op kattenaids en kattenleukemie (via b.v. verwondingen).

Poezen worden krols in het voorjaar. De krolsheid kan vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden optreden, maar begint meestal pas na 7 a 8 maanden. Om een ongewenst nestje te voorkomen, is het verstandig uw poes voor de eerste krolsheid, ongeveer op een leeftijd van 6 a 7 maanden, te laten castreren.

Als uw poes niet buiten komt en geen ongecastreerde kater als maatje heeft, dan kunt u ook de eerste krolsheid afwachten.

Wanneer moet mijn kat gechipt worden?

kat_4Sinds juli 2004 is het verplicht elke hond, kat of fret die naar het buitenland gaat te identificeren d.m.v. een tatoeage of een chip. Daarnaast verplichten de meeste dierenverzekeringen een chip.
Door een microchip onder de huid aan te brengen wordt uw kat met een uniek nummer geïdentificeerd. De chip wordt met een speciaal afleesapparaatje gedetecteerd. Het nummer van de chip wordt gekoppeld aan uw naam- en adresgegevens. Als uw huisdier vermist is, kan hij of zij via een zoeksysteem op het internet achterhaald worden.

Wij raden sterk aan uw kat te chippen, dit kan al tijdens de eerste kittenvaccinatie gebeuren, maar ook tijdens de castratie of sterilisatie. Is uw kat nog niet gechipt, belt u dan voor een afspraak.

Wat is een plaskater?

kat_5Dat is een algemeen bekende term voor een kater die niet kan plassen. Zowel katers als poezen kunnen een blaasontsteking krijgen, die meestal het gevolg is van blaasgruis.
Verder spelen nog andere factoren als te weinig drinken, overgewicht, te weinig lichaamsbeweging en een verkeerde voeding een rol. Als blaasgruis een propje vormt, kan dat bij katers in het nauwe gedeelte van de plasbuis vastlopen, waardoor hij niet meer kan plassen.
Als u dit merkt, moet u direct contact opnemen met onze kliniek om een afspraak te maken, want dit is een spoedgeval en het kan in het ergste geval zelfs tot de dood leiden.

Onze klinieken Onze klinieken

De meest complete en liefdevolle zorg voor uw huisdier in een prettige omgeving.

meer
Laparoscopische sterilisatie Laparoscopische Sterilisatie video

Veilig en vertrouwd de modernste operatie-technieken tot uw beschikking.

meer
Acties & aanbiedingen

Kijk hier voor nog scherpere prijzen bij onze lopende acties en aanbiedingen!

meer
drs. C.J. van Oeveren-Pot
foto medewerker
Dierenarts
Vestiging:
Bloemendaal
naar ons team »
drs.Y.N. Charbon
foto medewerker
Dierenarts
Vestiging:
Bloemendaal
naar ons team »
drs. L.T. van Bergen
foto medewerker
Dierenarts
Vestiging:
Santpoort
naar ons team »
drs. C.E. Edens-Zwart
foto medewerker
Dierenarts
Vestiging:
Santpoort
naar ons team »
drs. A.M. Reijne
foto medewerker
Dierenarts
Vestiging:
Santpoort
naar ons team »
Lisette Bakker-Haasnoot
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Bloemendaal
naar ons team »
José Fibbe-Schoen
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Bloemendaal
naar ons team »
Tamara de Haan
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Bloemendaal
naar ons team »
Chantal Schwedler
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Bloemendaal
naar ons team »
Carola de Marie
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Santpoort
naar ons team »
Kim van der Aar
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Santpoort
naar ons team »
Mijke Meijer
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Santpoort
naar ons team »