Hond U bevindt zich hier:

Hond

Wanneer moet mijn puppy gevaccineerd worden?

PuppyAls het goed is heeft uw puppy op 6 weken leeftijd bij de fokker al een puppy- cocktail gehad. De volgende vaccinatie vindt plaats op de leeftijd van 9 weken. Daarna heeft uw puppy nog een vaccinatie nodig op 12 weken leeftijd, nl. de grote cocktail, welke beschermt tegen de hondenziekte, Parvo, ziekte van Weil, besmettelijke leverziekte, para-influenza en adenovirus type 2. Hieronder ziet het weergegeven in een tabel.

Ziekte 6 weken 9 weken 12 weken 1 jaar
Hondenziekte
(ziekte van Carré)
Parvo
Leptospirose
(ziekte van Weil)
HCC
(besmettelijke leverziekte)
Kennelhoest
(para-influenza en bordetella)

Wanneer moet mijn volwassen hond gevaccineerd worden?

HondOok een volwassen hond heeft elk jaar een vaccinatie nodig. Hiervoor krijgt u jaarlijks tijdig een een oproep van ons thuisgestuurd, zodat u het niet kunt vergeten.

Welke vaccinatie uw hond krijgt, verschilt per situatie. Sommige onderdelen van de grote cocktail bieden nl. langdurige bescherming (3 jaar) en zijn daarom niet noodzakelijk om elk jaar te herhalen. Afhankelijk van wat nodig is geven we uw hond de grote cocktail, of de kleine cocktail voor enkel Para-influenza en de ziekte van Weil.

Omdat wij een in stedelijk gebied zitten waar veel (neus-neus) contact is tussen verschillende honden adviseren wij jaarlijks uw hond ook tegen kennelhoest (Bordetella Bronchiseptica) te vaccineren via de neusdruppelmethode. Als uw hond in een pension gaat logeren is dit zelfs een verplichte vaccinatie.

Als uw hond het hele jaar door veel zwemt en hiermee een risico loopt op de ziekte van Weil, is het verstandig uw hond elk half jaar te vaccineren tegen de ziekte van Weil.

Indien u met uw hond naar het buitenland gaat, is het volgens de wet verplicht dat uw hond gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Uw hond moet wel ouder zijn dan 3 maanden. Deze vaccinatie moet minstens 3 weken van te voren gegeven worden. Voor sommige landen geleden uitzonderlijke regels en is er bijvoorbeeld bloedonderzoek nodig. De vaccinatie tegen rabiës die wij gebruiken geeft 3 jaar lang bescherming.

Als u twijfelt over de vaccinaties en de beschermingsstatus van uw hond, belt u dan met onze kliniek of maak een afspraak en neem het vaccinatieboekje en/of dierenpaspoort mee.

Wanneer moet mijn hond ontwormd worden?

HondEen puppy moet een aantal keer ontwormd worden. Dat moet al vanaf 2 weken leeftijd omdat puppy’s altijd via de moederhond besmet zijn met spoelwormen. Elke 2 weken moet de pup (en moederhond) ontwormd worden tot een leeftijd van 8 weken oud. Daarna dient hij/zij maandelijks ontwormd te worden tot een leeftijd van 6 maanden. Bij puppy’s spelen meestal alleen spoelwormen een rol; deze hebben een wormcyclus van ongeveer 2 weken.

Ook volwassen honden lopen een risico op een wormenbesmetting. Wormen die een rol kunnen spelen zijn: spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen hond regelmatig te ontwormen; het beste is minimaal 4 x per jaar. Voor volwassen honden krijgen een ontwormingsmiddel mee dat éénmalig gegeven moet worden. Als u daarna wormen in de ontlasting ziet, dan is het verstandig de ontwormingskuur na 3 weken te herhalen.

Als u een ontwormingsmiddel voor uw hond wilt hebben, belt u dan met onze kliniek en dan leggen wij het voor u klaar. Het is belangrijk dat u daarbij het gewicht van uw hond weet.

Hebben pups van grote rassen speciale voeding nodig?

Ja, pups die op volwassen leeftijd een gewicht van meer dan 20- 25 kg zullen bereiken, hebben een andere voersamenstelling nodig dan pups van kleine rassen.

Bij ‘grote rassen’ (zoals bijvoorbeeld Labrador Retriever, Golden Retriever, Rottweiler, Berner Sennen) komen gewrichtsproblemen voor die deels erfelijk zijn, maar ook beïnvloed worden door de kwaliteit van de voeding en de snelheid van de groei. Voorbeelden van deze problemen zijn HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie).

De voeding moet daarom voldoen aan een aantal eisen:

 • een verlaagd energie gehalte, om overgewicht en een te snelle groei te voorkomen
 • een verlaagd calciumgehalte
 • voldoende voedingstoffen en vitaminen voor de groei

Daarnaast is het belangrijk dat uw puppy niet te lang achtereen beweegt en zoveel mogelijk aan de lijn wandelt, geen trappen loopt en niet springt. Wel goed zijn rechtlijnige bewegingen (draven naast de fiets) en zwemmen (pas als uw pup volledig gevaccineerd is).

Een voeding die wij adviseren is bijvoorbeeld Large Breed van Hill’s Science Plan.
Wilt u weten of uw pup ook in deze categorie thuis hoort en dus ook speciale voeding nodig heeft, belt u dan met onze kliniek en laat u adviseren door onze assistentes.

Wanneer kan ik mijn hond laten castreren of steriliseren?

HondenMeestal is het niet nodig een reu te castreren. Als uw reu erg dominant is kan castratie wel verstandig zijn, maar is gedragstherapie eveneens een belangrijk alternatief. Soms moet een reu op oudere leeftijd gecastreerd worden wegens prostaatproblemen. Tegenwoordig beschikken we ook over een (tijdelijke) chemische castratie.

Voor teven zijn de overwegingen anders. Om op latere leeftijd een aantal ziektes (bijvoorbeeld melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte) voor een groot deel te kunnen voorkomen, is het verstandig uw teef op jonge leeftijd te steriliseren. Ons advies hierbij is zo’n 2 tot 3 maanden na de 1e loopsheid. Eventueel kan het ook voor de eerste loopsheid. Uiteraard kunt u ook voor laparoscopische sterilisatie bij ons terecht.

Wat is chippen en moet mijn hond gechipt worden?

Door een microchip onder de huid aan te brengen wordt uw hond met een uniek nummer geïdentificeerd. De pijnlijkheid van het aanbrengen van een chip kunt u vergelijken met een vaccinatie. De chip wordt met een speciaal afleesapparaatje gedetecteerd. Het nummer van de chip wordt gekoppeld aan uw naam– en adresgegevens.

Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden ingevoerd. Elke hond die er vanaf die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij een van de daarvoor aangewezen databanken. Bovendien is de eigenaar verplicht de registratie up-to-date te houden.

Is uw hond nog niet gechipt, en wilt u dat laten doen, belt u dan voor een afspraak.

Mag ik mijn hond meenemen naar het buitenland?

Ja, maar er zijn een hoop regels waar u rekening mee moet houden en er zitten ook risico’s aan vast. Neem ruim van te voren contact op met onze dierenkliniek en vertel naar welk land u van plan bent te gaan met uw hond. Dan geven we u een persoonlijk advies. De regels en risico’s verschillen namelijk per land.

Enkele regels op een rijtje:

 • Uw hond moet geïdentificeerd zijn door middel van een chip zodra u de grens overgaat.
 • U moet in het bezit zijn van een officieel Europees Dierenpaspoort.
 • Alle landen stellen een hondsdolheid (=rabiës) vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek, óf binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie (meestal 3 jaar), verplicht. Dus ook als u een weekend naar de Ardennen gaat is een rabiësvaccinatie verplicht.
 • Enkele landen eisen een legalisering van deze rabiësvaccinatie door de RVV. Sommige landen eisen een bloedonderzoek om aan te tonen dat uw hond inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft. In uitzonderingsgevallen stelt een land een quarantaine periode verplicht.
 • Voor sommige landen moet de dierenarts een gezondheidsverklaring tekenen, vaak mag deze dan niet ouder zijn dan een paar dagen.
 • In een aantal landen gelden er bepaalde regels over het aanlijnen en muilkorven van honden. Sommige rassen of kruisingen van vechthonden zonder stamboom zijn zelfs verboden in Frankrijk!

Enkele risico’s op een rijtje:

 • Teken in Zuid-Europa kunnen ziektes overbrengen, bijvoorbeeld Babesia, Ehrlichia en de ziekte van Lyme (Borrelia). Het is verstandig uw hond te beschermen tegen teken. Dit kan door middel van een tekenband (Scalibor® Protector band) of een spot-on (druppels in de nek) zoals de Activyl Tick Plus®. Het is altijd verstandig binnen 48 uur teken te verwijderen als u ze ziet, want ondanks de voorzorgsmaatregelen kunnen ze altijd nog aanhechten.
 • Muggen in Zuid-Europa of in de Verenigde Staten kunnen de larfjes van hartworm overbrengen. U kunt uw hond beschermen tegen beten van deze muggen door middel van een Scalibor® Protector band. De hartwormlarfjes worden in hun groei geremd door Stronghold® (pipetten) of door Milbemax® ontwormingstabletten.
 • Zandvliegen in Zuid-Europa en in de tropen kunnen de ziekte Leishmania overbrengen. U kunt uw hond voor een deel beschermen tegen deze zandvliegen door middel van een Scalibor® protectorband die bij ons verkrijgbaar is. Belangrijk is om uw hond in de schemering, wanneer deze vliegjes het meest actief zijn, binnen te houden.
 • Denk eraan dat een op reis opgelopen ziekte langdurig aanwezig kan zijn, soms moeilijk te genezen is, maar ook maanden tot jaren na de vakantie pas tot uiting kan komen.
Onze klinieken Onze klinieken

De meest complete en liefdevolle zorg voor uw huisdier in een prettige omgeving.

meer
Laparoscopische sterilisatie Laparoscopische Sterilisatie video

Veilig en vertrouwd de modernste operatie-technieken tot uw beschikking.

meer
Acties & aanbiedingen

Kijk hier voor nog scherpere prijzen bij onze lopende acties en aanbiedingen!

meer
drs. C.J. van Oeveren-Pot
foto medewerker
Dierenarts
Vestiging:
Bloemendaal
naar ons team »
drs.Y.N. Charbon
foto medewerker
Dierenarts
Vestiging:
Bloemendaal
naar ons team »
drs. L.T. van Bergen
foto medewerker
Dierenarts
Vestiging:
Santpoort
naar ons team »
drs. C.E. Edens-Zwart
foto medewerker
Dierenarts
Vestiging:
Santpoort
naar ons team »
drs. A.M. Reijne
foto medewerker
Dierenarts
Vestiging:
Santpoort
naar ons team »
Lisette Bakker-Haasnoot
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Bloemendaal
naar ons team »
José Fibbe-Schoen
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Bloemendaal
naar ons team »
Tamara de Haan
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Bloemendaal
naar ons team »
Chantal Schwedler
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Bloemendaal
naar ons team »
Carola de Marie
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Santpoort
naar ons team »
Kim van der Aar
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Santpoort
naar ons team »
Mijke Meijer
foto medewerker
Paraveterinair
Vestiging:
Santpoort
naar ons team »